Per què la fibromiàlgia no és una malaltia, sinó un síndrome?
El terme malaltia fa referència a una alteració de l’organisme que té una causa coneguda, una evolució previsible i un tractament específic i habitualment efectiu. Per exemple, una pneumònia és una malaltia perquè sabem què la provoca (un agent infecciós), com evoluciona i com tractar-la (amb antibiòtics).
En canvi, un síndrome és un conjunt de símptomes i signes clínics que es presenten junts de manera recurrent, però que no tenen una causa única identificada ni un patró fisiopatològic clar. A més, sovint poden tenir múltiples orígens o factors que els desencadenen i mantenen. Això és el que passa amb el síndrome fibromiàlgic.
El síndrome fibromiàlgic es considera un conjunt de símptomes diversos i persistents, més que una malaltia pròpiament dita, perquè no es pot atribuir a una única causa identificable ni es detecten alteracions estructurals amb proves mèdiques habituals. Els pacients poden presentar dolor generalitzat, fatiga, trastorns del son i dificultats cognitives —entre molts altres símptomes descrits—, amb una variabilitat notable entre individus i al llarg del temps. No existeix un tractament universalment eficaç, i els abordatges solen ser simptomàtics i multidimensionals. A més, la fisiopatologia encara no està clarament definida, tot i que es plantegen mecanismes com la sensibilització central o la disfunció en el processament del dolor.
Set anys de recerca, una nova mirada: el síndrome fibromiàlgic i la fasciopatia superficial
Després de més de set anys d’investigació clínica, les doctores Marta Expósito Izquierdo i Marta Cañis Parera han pogut constatar un patró comú en la majoria de pacients diagnosticats amb síndrome fibromiàlgic: la presència d’una fasciopatia superficial generalitzada. És a dir, s’han identificat múltiples àrees del pla subcutani on les fàscies presenten signes clars de congestió, hiperalgèsia i alteració funcional.
En molts d’aquests casos, els pacients tractats amb la tècnica PMS experimenten un alleujament significatiu dels símptomes, com ara el dolor o les limitacions en la mobilitat. A més, molts també refereixen una millora en la qualitat del
Més enllà del dolor: la PMS com a alleujament i comprensió
Aplicar la tècnica PMS en pacients amb síndrome fibromiàlgic aporta un doble benefici: d’una banda, alleugereix el dolor associat a la fasciopatia superficial, desinflant els teixits i recuperant-ne la definició anatòmica; de l’altra, ofereix una explicació tangible al dolor difús, fent visible una alteració estructural real. Això no només contribueix a la millora física, sinó que ajuda el pacient a comprendre millor el seu trastorn, trencant la sensació que “tot és al cap”. La PMS no cura el síndrome fibromiàlgic, però pot reduir-ne els símptomes i aportar claredat en el procés de comprensió i acceptació.
Una porta oberta a la recerca futura en el síndrome fibromiàlgic
Ara s’obre un nou horitzó per a la recerca científica: la congestió de la fàscia superficial com a element clau en l’estudi dels síndromes dolorosos generalitzats. Aquest enfocament no només permet explorar noves estratègies terapèutiques, sinó que també apunta cap a una redefinició del paradigma clínic i científic en relació amb el dolor difús i les alteracions dels teixits tous.
CAF, un nou paradigma per entendre el dolor fibromiàlgic
Des de la Unitat de Recerca del CAF, assumim aquest repte amb convicció: canviar la manera com es comprèn i s’aborda el síndrome fibromiàlgic. Sabem que, massa sovint, les persones que conviuen amb aquest síndrome han estat mal ateses o incomprises per un sistema mèdic que no ha sabut donar resposta a la complexitat del seu patiment.
Estem decidides a divulgar les nostres troballes i a compartir el coneixement acumulat, amb l’esperança que això tingui un impacte real en les ciències mèdiques, i contribueixi a oferir un millor maneig i una millor comprensió d’aquest trastorn per part de la comunitat sanitària.
💬 Obrim el debat:
Creus que el concepte de fasciopatia superficial pot ajudar a entendre millor el dolor difús del síndrome fibromiàlgic?
Has experimentat, com a pacient, la incomprensió del sistema sanitari? Has sentit mai que el teu dolor “no tenia explicació” i que ningú t’entenia?
Com t’imagines que pot evolucionar la recerca en aquest camp en els propers anys?
Quines estratègies terapèutiques t’agradaria veure aplicades o investigades en relació amb el síndrome fibromiàlgic?